Door: Angelique van Raventsteijn (familiebedrijvencoach)

In het bedrijfsleven is Duurzame Inzetbaarheid al een aantal jaren het toverwoord. Bij Duurzame inzetbaarheid hebben we het vaak over diverse soorten invullingen op verschillende persoonlijke vakgebieden . Wat het betekent voor jou dat jouw organisatie Duurzaam Inzetbaar is en hoe je mensen langer en gezonder in dienst kunt houden lees je in deze blog.

Duurzame Inzetbaarheid voorkomt gezondheidsproblemen in een organisatie. Denk hierbij aan gezondheidsklachten zoals burn-out. Het is een programma dat preventief zorg draagt voor een langer en gezonder arbeidsproces en bestaat uit 8 onderdelen die samen tot een prettige en aangename manier van samenwerken lijdt.

Het fundament voor een Duurzame Inzetbaarheid programma is een inzichtmeter. Deze geeft direct meer inzichten in kwaliteiten, capaciteiten en intrinsieke motivatie van medewerkers en directieleden. Door zelfinzicht ontstaat er verbondenheid met het bedrijf en de functie en de medewerkers. Dit levert krachtigere persoonlijkheden op de werkvoer en in teams op die met veel meer plezier hun functie uit oefenen.

Er volgt altijd een intensief onderzoek binnen directie en teams. Zo kom je er achter waar de pijnpunten van een organisatie zich bevinden. Door het karakter van een organisatie te bepalen weet je wat de beste oplossing is om hier direct mee te starten. Karakterstijlen van medewerkers worden duidelijk en je weet hoe je ze op de juiste plaats kunt inzetten en daarmee los je knelpunt op.

Vandaar uit ontstaat er een veiligere werk omgeving. Wanneer je dit biedt aan werknemers zorgt dit voor minder blessures en een lager ziekteverzuim. Hier zijn de ARBO regels goed toe te passen en geven ze duidelijke richtlijnen voor optimale werkplekken. Dit maakt het gemakkelijker om langer op een werkplek goed te kunnen functioneren.

Medewerkers actief betrekken bij de organisatie zorgt voor een duurzame organisatie. Dit doe je door ze een ontwikkelloopbaan aan te bieden. Ook hierbij is een inzichtmeter een goed uitgangspunt om te starten. De werkdruk wordt hierna altijd als beduidend minder ervaren. Zo weet je wat medewerkers nu nodig hebben om persoonlijk binnen een team te groeien.

Door aan Duurzame Inzetbaarheid binnen je organisatie te investeren ontstaat er een cultuur waarin zelfsturing en leiderschap wordt ontwikkeld op basis van zelfkennis. Er kan dan flexibiliteit bij de medewerkers worden ontwikkelt wat er aan bijdraagt dat er balans is tussen werk en privé. Dit geeft ruimte voor ouderschapsverlof en mantelzorg. Het is tevens een grote bijdrage aan het maatschappelijke belang van onze samenleving.

Voorbeelden van bedrijven waar een project succesvol werkt en waar het project nog in volle ontwikkeling is vindt je op de pagina van Duurzame Inzetbaarheid van SpringBalance. Wij zijn specialist in het begeleiden van bedrijven die graag hun organisatie naar Duurzame Inzetbaarheid willen ontwikkelen.